Wat is een vector bestand?

Wat is een vector bestand en waar kan je het voor gebruiken?

Voor allerlei soorten drukwerk heb je een vectorbestand nodig. Bijvoorbeeld voor stickers, flyers en visitekaartjes, maar ook voor het bedrukken van een product. Maar wat is een vector bestand eigenlijk en wat maakt dat het zo’n goed bestand is om mee te werken? En hoe herken je er een? In deze blog “Wat is een vector bestand” vertellen we je er meer over. 

Wat is een vector bestand?

Je hebt vast weleens gehoord van een vectorbestand. Maar wat is een vector bestand eigenlijk? We leggen het je graag uit. Een vectorbestand is een digitaal en grafisch bestand dat bestaat uit wiskundige formules in plaats van pixels. En die wiskundige formules zijn essentieel om een goede kwaliteit te waarborgen van bijvoorbeeld drukwerk. Ze maken het namelijk mogelijk om een afbeelding oneindig te verkleinen en vergroten. 

Waarom is een vectorbestand zo fijn?

Een vector bestand is dankzij de wiskundige formules onbeperkt schaalbaar. Dit houdt in dat je een vectorbestand zo groot kan printen als je wilt, zonder kwaliteitsverlies. Pak bijvoorbeeld je logo: als dit geen vectorbestand is dan kan het uitvergroot erg wazig worden. Dit is niet fijn als je je logo wilt uitvergroten voor bijvoorbeeld een roll-up banner. Is jouw logo wél een vector bestand? Dan blijft je logo altijd scherp, ongeacht hoe groot je het print. Ideaal voor raamstickers, folders, flyers, visitekaartjes en nog veel meer. Daarnaast:

  • geeft een vectorbestand een professionele uitstraling aan je logo en bedrijf;
  • kan iedere drukker en ontwerper ermee overweg;
  • zorgt een vectorbestand voor het allerbeste drukwerk.

Hoe herken je een vectorbestand?

Krijg je nu pas antwoord op de vraag: “wat is een vector bestand?” Dan is de kans groot dat je geen idee hebt hoe je er een herkent. Je zou het kunnen herkennen aan de bestandsextensie, de bestanden eindigen namelijk vaak op .AI, .EPS, .SVG, .PDF en .CDR. Toch is niet ieder bestand met een van deze extensies per definitie een vectorbestand. Je herkent een vectorlogo of ander vectorbestand het gemakkelijkst door ver in te zoomen. Blijft het bestand altijd scherp en helder? Dan weet je dat het een vectorbestand is. 

Een vector bestand maken 

Een vector bestand maken kan bijvoorbeeld via Photoshop, Illustrator, Indesign of CorelDRAW. Wel is enige kennis vereist. Hoewel het mogelijk is om zelf een vector bestand te maken, komen er ook nadelen bij kijken. Zo zijn de programma’s vrij duur en duurt het vaak even voor je het onder de knie hebt. Ook is het onzeker of het bestand écht geschikt is voor kwalitatief drukwerk. Een vector bestand maken kán dus wel, maar heb je geen ervaring dan raden wij het aan om het uit te besteden. 

Vectorbestand laten maken
Wil jij door middel van professioneel drukwerk je bedrijf professionaliseren en meer naamsbekendheid opbouwen? Dan is het wel zo fijn als het drukwerk van goede kwaliteit is. Niemand zit te wachten op wazige muurstickers of promotionele producten met een onscherp logo. Neem je een designpakket af bij Sign your Design, dan ontvang je naast PDF, JPG en PNG bestanden áltijd een vectorbestand. En nu je het antwoord hebt op de vraag: “wat is een vector bestand?”, weet je hoe belangrijk dit bestand is en hoeveel je er mee kan. Je kan het jarenlang gebruiken voor al je drukwerk. Neem je geen designpakket af, dan kunnen wij ook jouw ontwerp omzetten. 

Meer weten?

Wil jij meer weten over vectorbestanden of de designpakketten? Of ben je benieuwd welke promotiematerialen het beste bij jouw bedrijf passen? Wat je vraag ook is: stel hem gerust! Wij staan heel graag voor je klaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ook interessant:

logo3
Logo Ons Geluk
baron2
Branding en logo Baron Academy
logo4
Logo Praktijk Shakti
muursticker6
Wat is een vector bestand?
rollupbanner1
5 voordelen van een rollup banner
DEEL JOUW WINKELWAGEN!
×